stappen om hoge bloeddruk te diagnosticeren

12 stappen om hoge bloeddruk te diagnosticeren – Hypertensie begrijpen

diagnose hypertensie

12 stappen om hoge bloeddruk te diagnosticeren

Hypertensie begrijpen

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een veel voorkomende aandoening die het risico op hartaandoeningen en beroertes verhoogt. Het artikel bespreekt 12 belangrijke stappen om te begrijpen hoe bloeddruk wordt gemeten, de meest voorkomende valkuilen en hoe hypertensie wordt gediagnosticeerd

Correcte meting van BP is essentieel bij de diagnose van hypertensie. BP-machines moeten correct worden gekalibreerd en de juiste manchetgroottes moeten worden gekozen.

De patiënt moet in een zittende positie zitten met de rug ondersteund en de benen niet gekruist. De diastolische druk kan hoger zijn met 6 mm Hg als de rug niet wordt ondersteund en de systolische druk kan worden verhoogd met 2-8 mm Hg als de benen worden gekruist (8).

De patiënt mag tijdens de procedure niet praten, omdat deze de meetwaarde met 8-15 mm Hg kan verhogen (9)

Thuis de bloeddruk controleren (JAMA. 2017; 318 (3): 310. Doi: 10.1001 / jama.2017.6670) Hier is wat u kunt doen om een ​​correcte meting te garanderen (10):

  • Drink geen cafeïnehoudende drank of rook gedurende de 30 minuten vóór de test.
  • Blijf vijf minuten rustig zitten voordat de test begint.
  • Ga tijdens de meting in een stoel zitten met uw voeten op de vloer en uw arm ondersteund, zodat uw elleboog ongeveer op harthoogte is.
  • Het opblaasbare deel van de manchet moet ten minste 80% van uw bovenarm volledig bedekken en de manchet moet op de blote huid worden geplaatst, niet over een shirt.
  • Praat niet tijdens de meting.
  • Laat uw bloeddruk twee keer meten, met een korte pauze tussendoor. Als de meetresultaten 5 punten of meer verschillen, moet u dit voor de derde keer doen.

6. Verschillende meetstrategieën voor het detecteren van hypertensie Er zijn drie verschillende meetstrategieën om hypertensie te detecteren:

Ambulante BP-monitoring (ABPM)

Home BP monitoring

Hypertensie begrijpen

Op kantoor gebaseerde metingen

Hoewel screening op hypertensie vaak wordt uitgevoerd op het kantoor van de arts, zullen veel mensen met hoge bloeddrukmetingen op kantoor geen hypertensie hebben bij verder testen (11). Dit komt meestal door hypertensie van de witte vacht.

LEZEN  Dieet of medicijnen om hartziekten te voorkomen.

ABPM-monitoring is de voorkeursmethode voor het detecteren van hypertensie. Als ABPM niet haalbaar is, kan thuis BP-monitoring worden gebruikt.

7. Witte vacht hypertensie Het is essentieel om te begrijpen dat BP geen vast getal is. BP varieert gedurende de dag als reactie op wat we doen en wat er om ons heen gebeurt.

Sommige mensen met een normale bloeddruk merken dat het piekt wanneer ze de arts bezoeken. Deze aandoening wordt witte vachthypertensie of het witte vachteffect genoemd (ook geïsoleerde kliniek of kantoorhypertensie genoemd).

De witte vachteffecten zullen vaak optreden omdat we nerveus zijn over het laten testen van onze bloeddruk door een arts of verpleegkundige. De meesten van ons voelen zich vaker gespannen in medische omgevingen dan in een omgeving die ons bekend is, hoewel we dit niet altijd opmerken.

Soms kan het effect van de witte vacht krachtig zijn, waardoor het onmogelijk is om een ​​juiste bloeddruk in rust op te stellen in het kantoor van de arts. Daarom is het noodzakelijk om niet te vertrouwen op kantoor-gebaseerde BP-metingen bij het diagnosticeren van hypertensie.

Mensen met witte vachthypertensie lopen soms een verhoogd risico op cardiovasculaire gebeurtenissen en kunnen hypertensie ontwikkelen. Daarom wordt nauwgezette follow-up aanbevolen (12).

Het witte vachteffect kan jaren aanhouden. Dit kan worden voorkomen door ABPM of thuisgebaseerde BP-monitoring te gebruiken.

8. Ambulante bloeddrukmeting (ABPM) ABPM wordt uitgevoerd met behulp van een kleine digitale BP-machine, meestal bevestigd aan een riem rond het lichaam en verbonden met een manchet rond de bovenarm. Het apparaat voert BP-metingen regelmatig uit over een periode van 24-48 uur, meestal elke 15-20 minuten overdag en elke 30 tot 6 minuten ‘s nachts.

LEZEN  Hoge opname van koolhydraten Erger nog dan vetrijk voor bloedlipiden

De BP-metingen worden op het apparaat geregistreerd en de gemiddelde dag- (dag) en nacht (nachtelijke) BP’s worden op basis van de gegevens door een computer bepaald.

ABPM wordt beschouwd als de referentiestandaard voor de diagnose van hypertensie en is een betere voorspeller van het risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met conventionele metingen op kantoor (13).

Ambulante bloeddrukmeting (ABPM) wordt uitgevoerd met behulp van een kleine digitale BP-machine, meestal bevestigd aan een riem rond het lichaam en verbonden met een manchet rond de bovenarm9. Referentiewaarden voor ambulante bloeddrukmonitoring (ABPM) Wanneer ABPM wordt gebruikt, wordt hypertensie gedefinieerd als een gemiddelde 24-uurs BP groter dan 125/75 mm Hg (13).

Een gemiddelde BP gedurende 24 uur gedurende ABPM van 115/75 wordt als normaal beschouwd en de gemiddelde BP hoger dan 125/75 wordt als te hoog beschouwd.

Wanneer naar individuele metingen wordt gekeken, mag de normale ambulante bloeddruk overdag niet hoger zijn dan 135/85 mm Hg en ‘s nachts niet hoger dan 120/70 mm Hg. Niveaus boven 140/90 mm Hg overdag en 125/75 mm Hg ‘s nachts moeten als abnormaal worden beschouwd (13).

stappen om hoge bloeddruk te diagnosticeren

10. Onderdompeling en niet-onderdompeling De gemiddelde nachtelijke bloeddruk is ongeveer 15 procent lager dan overdag. Mensen die deze normale fysiologische verandering ondergaan, worden beschreven als dippers.

Als de bloeddruk niet ten minste 10 procent daalt tijdens de slaap, wordt dit niet-onderdompelen genoemd.

De onderliggende mechanismen van niet-dompelen zijn onbekend, maar melatonine kan een rol spelen (14).

Niet-dippen kan gepaard gaan met een verhoogd cardiovasculair risico (15).

11. Bloeddrukmetingen thuis Relatief goedkope halfautomatische apparaten kunnen worden gebruikt voor bloeddrukmetingen thuis. Deze metingen correleren nauwer met de resultaten van 24-uurs ABPM dan met BP in het kantoor van de arts (16).

Het optimale schema voor bloeddrukmetingen thuis is onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat 12-14 metingen moeten worden uitgevoerd om de bloeddruk correct te beoordelen. Deze moeten zowel ochtend- als avondmetingen gedurende één week omvatten (17).

LEZEN  10 Belangrijke symptomen van depressie

Terwijl u zit, moet de patiënt ‘s morgens en’ s avonds twee metingen doen (gescheiden door één tot twee minuten) gedurende ten minste drie, en bij voorkeur zeven opeenvolgende dagen. Metingen vanaf de eerste dag moeten worden weggegooid; de bloeddruk thuis wordt gedefinieerd als het gemiddelde van alle resterende maatregelen.

Het is belangrijk om te erkennen dat thuis-BP-metingen sterk kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals stress-cafeïne-inname, roken, lichaamsbeweging en natuurlijke circadiane variatie.

12. Op kantoor gebaseerde bloeddrukmetingen Ondanks hun beperkingen blijven op kantoor gebaseerde bloeddrukmetingen de primaire techniek die wereldwijd wordt gebruikt voor de detectie en het beheer van hypertensie.

Artsen en patiënten moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid van witte vachthypertensie.

Meerdere metingen op verschillende dagen kunnen nodig zijn. De patiënt moet vijf minuten stil zitten voordat de bloeddruk wordt gemeten. Patiëntpositie, manchetgrootte en manchetplaatsing zijn allemaal belangrijk.

The Bottom-LineHet is van cruciaal belang voor gezondheidswerkers en patiënten om te begrijpen hoe BP wordt gemeten, hoe hypertensie wordt gediagnosticeerd en wat de meest voorkomende valkuilen zijn om te vermijden bij het beslissen of hypertensie aanwezig is of niet.

BP-metingen op kantoor zijn van beperkte waarde vanwege de frequentie van witte laag hypertensie.

Ambulante bloeddrukmetingen (ABPM) worden beschouwd als de referentiestandaard voor de diagnose van hypertensie en bieden een betere voorspeller van het risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met conventionele metingen op kantoor.

Het is belangrijk te erkennen dat referentiewaarden voor ABPM-metingen verschillen van die welke worden gebruikt voor metingen op kantoor.

Als ABPM niet haalbaar is, kan thuis BP-monitoring worden gebruikt. Het is van cruciaal belang om patiënten te informeren over wanneer en hoe dergelijke metingen moeten worden uitgevoerd.