Angina Pectoris – Wat is Angina en hoe gaan we ermee om?

coronaire interventie

Angina Pectoris

Wat is Angina en hoe gaan we ermee om??

Wat is Angina? Het artikel beschrijft wat angina is, de onderliggende oorzaken, de risicofactoren, hoe het wordt gediagnosticeerd en hoe het wordt behandeld.

Er zijn twee primaire doelen voor de behandeling van angina pectoris. Ten eerste is de behandeling gericht op het verminderen van het risico en het verbeteren van de prognose door de progressie van de onderliggende kransslagaderziekte te vertragen. Ten tweede is de behandeling gericht op het verminderen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

De behandeling van chronische stabiele angina verschilt sterk van die van onstabiele angina. Als onderdeel van het acute coronaire syndroom wordt instabiele angina behandeld als een noodgeval. De behandeling van deze aandoening valt niet onder dit artikel.

Het belang van Lifestyle

Lifestyle-modificatie speelt een sleutelrol bij de behandeling van patiënten met kransslagaderaandoeningen, inclusief die met angina.

In één onderzoek verbeterde stoppen met roken de prognose voor variant angina, zelfs tijdens een relatief korte follow-up periode (20). Roken na een hartinfarct wordt geassocieerd met meer angina en een slechtere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, terwijl rokers die stoppen met hun hartaanval vergelijkbare angina en geestelijke gezondheid hebben als nooit rokers (21).

In een groot gerandomiseerd onderzoek genaamd PREDIMED verminderde een mediterraan dieet aangevuld met extra vierge olie of noten de incidentie van ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met een hoog risico op hartaandoeningen in vergelijking met een controledieet gericht op het verminderen van voedingsvet Belangrijke risicofactoren zoals diabetes mellitus , hypertensie, obesitas en lipidenafwijkingen kunnen allemaal worden verbeterd door veranderingen in levensstijl. In een groot gerandomiseerd onderzoek genaamd PREDIMED verminderde een mediterraan dieet aangevuld met extra vierge olie of noten de incidentie van ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met een hoog risico op hartaandoeningen in vergelijking met een controledieet gericht op het verminderen van dieetvet (22).

Stressmanagement en inspanningstraining resulteren in verbetering van symptomen bij patiënten met angina pectoris (23). Grote meta-analyses van op inspanning gebaseerde, cardiale revalidatiestudies hebben gesuggereerd dat inspanningstraining cardiale mortaliteit bij patiënten met kransslagaderaandoeningen vermindert (24).

LEZEN  Dieet of medicijnen om hartziekten te voorkomen.

Hoge niveaus van LDL-cholesterol in het bloed (25) en hoge triglyceriden (26,27) evenals lage niveaus van HDL-cholesterol (28) worden allemaal geassocieerd met een verhoogd risico op kransslagaderaandoeningen. Al deze lipidenstoornissen kunnen worden verbeterd door veranderingen in levensstijl.

bypass-enting CABG

Medische behandeling Dagelijkse behandeling met lage doses aspirine (75 mg per dag) is gunstig en vermindert het risico op een hartinfarct en plotselinge dood volgens de resultaten van gerandomiseerde placebo-gecontroleerde onderzoeken (29). Daarom moeten alle patiënten met angina aspirine krijgen, tenzij er bijwerkingen optreden of aspirine-intolerantie aanwezig is (30). Clopidogrel kan worden aangeboden als alternatief voor aspirine wanneer aspirine niet wordt getolereerd of gecontra-indiceerd.

De effectiviteit van statines bij het verminderen van het risico op cardiovasculaire voorvallen bij patiënten met vastgestelde kransslagaderaandoeningen is goed bewezen (31). Deze medicijnen worden beschouwd als efficiënt en veilig veilig voor het voorkomen en behandelen van kransslagaderziekten, ongeacht het cholesterolgehalte. Aangenomen wordt dat statines hun voordeel uitoefenen door het verlagen van LDL-cholesterol en door het verminderen van ontstekingsreacties geassocieerd met atherosclerose.

Nitroglycerine was het eerste medicijn dat effectief bleek te zijn voor angina. In 1879 schreef de Engelse arts, William Murrell, een klassiek artikel in de Lancet genaamd “Nitroglycerine als een remedie voor Angina Pectoris”, waar hij de fysiologische effecten van nitroglycerine beschreef en het gebruik ervan voor de behandeling van angina adviseerde (32).

Nitroglycerine werkt door zowel aderen als slagaders te verwijden. Het kan de bloedtoevoer naar het myocardium verbeteren en de zuurstofbehoefte verminderen door de grote aderen te verwijden die het bloed naar de rechterkant van het hart terugvoeren.

Sublinguale (onder de tong) nitroglycerine is al lang de steunpilaar van de behandeling van angina pectoris. Het kan worden gebruikt voor acute verlichting van angina en profylactisch vóór activiteiten die angina kunnen neerslaan. Nitroglycerinespray gericht onder de tong heeft vergelijkbare effecten. Langwerkende nitraten die dagelijks worden ingenomen, kunnen ook het aantal angina-episodes verminderen. Nitroglycerinepasta wordt op de huid gesmeerd en werkt op een vergelijkbare manier. Huidpleisters zijn ook beschikbaar.

LEZEN  10 dagelijkse dingen die migraine kunnen veroorzaken

Bètablokkers worden vaak gebruikt voor de verlichting van angina en het voorkomen van ischemische gebeurtenissen. Ze werken door de hartslag en de contractiliteit van het myocard te verlagen, waardoor de zuurstofbehoefte van het myocard afneemt.

Calciumkanaalblokkers die de hartslag vertragen (verapamil, diltiazem) kunnen worden gebruikt om angina te verminderen bij patiënten die geen bètablokkers kunnen gebruiken of bij patiënten die de bètablokkers, nitraten of beide niet verbeteren.

Percutane coronaire interventie (PCI) Percutane coronaire interventie (PCI) wordt vaak uitgevoerd bij patiënten met angina pectoris.

Door hartkatheterisatie te gebruiken, wordt de geblokkeerde slagader verwijd met een ballon en wordt een stent ingebracht om het geblokkeerde gebied van het vat te bedekken. Percutane coronaire interventie (PCI), algemeen bekend als coronaire angioplastiek of eenvoudig angioplastiek, is een niet-chirurgische procedure die wordt gebruikt om de bloedstroom in geblokkeerde kransslagaders te verwijden en te verbeteren. Percutaan betekent ‘door de huid’. De procedure wordt uitgevoerd door een dunne flexibele buis in een slagader door de huid in de onderarm of lies te steken. Gewoonlijk wordt een kransslagader, een buisvormig apparaat, in de kransslagader ingebracht.

Patiënten met een blokkade in één vat behandeld met PCI vertonen verbeterde inspanningstolerantie en minder afleveringen van angina vergeleken met degenen die medische behandeling krijgen. Volgens de vaak aangehaalde COURAGE-Trial is echter geen verschil in de frequentie van hartaanvallen of overlijden aangetoond tussen deze twee groepen (33).

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk te erkennen dat er overweldigend bewijs is voor de voordelen van PCI bij patiënten met acuut coronair syndroom (34,35). Bij deze patiënten verlaagt PCI het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen aanzienlijk en verbetert de overleving in vergelijking met medische behandeling.

LEZEN  10 Belangrijke symptomen van depressie

Coronaire bypass-enting (CABG) Coronaire bypass-enting (CABG) omvat het nemen van een bloedvat uit een ander deel van het lichaam, meestal de borst, been of arm, en het hechten aan de aorta hierboven en de kransslagader onder de blokkade. Op deze manier wordt de bloedstroom om de verstopte slagader heen geleid. Het nieuwe bloedvat staat bekend als een transplantaat. Coronaire bypass-enting (CABG) is een chirurgische procedure waarbij bloed wordt omgeleid rond geblokkeerde delen van de kransslagaders om de bloedstroom en zuurstoftoevoer naar de hartspier te verbeteren. Het omvat het nemen van een bloedvat uit een ander deel van het lichaam, meestal de borst, been of arm, en het hechten aan de aorta boven en de kransslagader onder de blokkade. Op deze manier wordt de bloedstroom om de verstopte slagader heen geleid. Het nieuwe bloedvat staat bekend als een transplantaat.

Van CABG is aangetoond dat het de kwaliteit van leven verbetert en angina vermindert. Patiënten met een significante linker hoofdkransslagaderziekte, wijdverspreide coronaire vernauwing in twee of drie vaten, diabetes mellitus of blokkades die niet geschikt zijn voor PCI zijn degenen die het beste met CABG werken.

De Bottom Line Engina pectoris wordt vaak ervaren bij patiënten met kransslagaderaandoeningen. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een beperkte bloedtoevoer naar de hartspier als gevolg van een vernauwing of blokkering van de bloedstroom in een kransslagader.

Hoewel de geschiedenis van de patiënt soms typische angina kan onthullen, zijn meestal diagnostische tests nodig om de onderliggende oorzaak van de symptomen te onthullen.

Leefstijlmaatregelen zijn noodzakelijk en kunnen de prognose en kwaliteit van leven verbeteren bij patiënten met angina pectoris en coronaire hartziekte.

Medische behandeling kan de symptomen en een lage dosis aspirine helpen verlichten en behandeling met statines kan de prognose verbeteren.

Invasieve maatregelen zoals percutane coronaire interventie (PCI) en bypass-transplantatie (CABG) kunnen de kwaliteit van leven verbeteren en de overleving verbeteren.