Bad Breath (Halitosis) – 13 vragen en antwoorden over Bad Breath

halitose veroorzaken

Bad Breath (Halitosis) – 13 vragen en antwoorden over Bad Breath

Slechte adem (halitosis) is een veel voorkomend symptoom dat de kwaliteit van leven en persoonlijke relaties negatief kan beïnvloeden. Het kan sociaal beschamend zijn en kan zelfs angst veroorzaken. Het artikel beantwoordt 13 belangrijke vragen over de verschillende soorten, oorzaken, preventie en behandeling van slechte adem.

In bijna 85% van alle gevallen van halitose wordt de oorsprong gevonden in de mondholte (3).

Een studie van 2.000 patiënten toonde aan dat 76% van halitosis orale oorzaken had: tongcoating (43%), gingivitis / parodontitis (11%) of een combinatie van beide (18%) (8).

Tounge coating is de meest voorkomende oorzaak van slechte adem. Het dorsum van de tong is een ideale niche voor orale bacteriën. Loungecoating is de meest voorkomende oorzaak van slechte adem. Het dorsum (bovenoppervlak) van de tong is een ideale niche voor orale bacteriën.

Ophoping en bederf van voedselresten, slechte mondhygiëne, tandplak en cariës dragen allemaal bij aan een slechte adem.

Er is ook aangetoond dat onreine kunstgebitten (‘s nachts gedragen of niet regelmatig schoongemaakt of met ruwe oppervlakken) bijdragen aan een slechte adem (9).

Gingivitis en parodontitis zijn veel voorkomende oorzaken van halitosis (10).

Gingivitis is een veel voorkomende vorm van tandvleesaandoeningen die irritatie, roodheid en ontsteking van het tandvlees veroorzaken, het deel van het tandvlees rond de tandbasis.

Parodontitis is een tandvleesontsteking die het zachte weefsel beschadigt en het bot vernietigt dat de tanden ondersteunt. Parodontitis komt veel voor, maar is grotendeels te voorkomen. Het is meestal het gevolg van slechte mondhygiëne (11).

LEZEN  Cholesterol duidelijkheid of meer ongelijkheid

Tonsillitis, een ontsteking van de amandelen, kan halitose veroorzaken

Droge mond (xerostomie) is een vrij veel voorkomende aandoening die een slechte adem kan veroorzaken (12). Verschillende veelgebruikte medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken (zie nr. 10 hieronder).

7. Kan slechte adem afkomstig zijn van de neus? Ja, dat kan.

Wanneer halitose een nasale oorzaak heeft, zal nasale uitademing meer slechte adem veroorzaken dan orale uitademing (2).

adem halitose

Halitose afkomstig van de neus kan worden veroorzaakt door acute en chronische sinusitis en postnasale infusie.

8. Welke gastro-intestinale aandoeningen kunnen halitose veroorzaken? Het diverticulum van Zenker kan halitose veroorzaken Vluchtige stoffen uit de maag of slokdarm kunnen soms een slechte adem veroorzaken

Het diverticulum van Zenker, een zakje in het bovenste gedeelte van de slokdarm, soms geassocieerd met slikproblemen, kan halitose veroorzaken. De slechte adem wordt veroorzaakt door de afbraak van stilstaand voedsel in de buidel door micro-organismen.

Maagzweren en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kunnen af ​​en toe halitose veroorzaken.

9. Welke systemische aandoeningen kunnen halitose veroorzaken? Geavanceerde nierziekte, diabetische ketoacidose en geavanceerde leverziekte kunnen een slechte adem veroorzaken.

Luchtweginfecties zoals bronchitis zijn zeldzame oorzaken van halitose.

10. Kunnen medicijnen een slechte adem (halitose) veroorzaken? Veel medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken die tot halitose kan leiden. Voorbeelden zijn diuretica, antihistaminica, decongestiva, tricyclische antidepressiva en amfetamines (2).

De volgende geneesmiddelen kunnen direct verantwoordelijk zijn voor orale onwelriekendheid: dimethylsulfoxide (voornamelijk gebruikt als een actueel analgeticum), cysteamine (gebruikt om patiënten met nefropathische cystinose te behandelen) nitraten en nitrieten (gebruikt om angina pectoris te behandelen), disulfiram (gebruikt bij de behandeling van alcoholafhankelijkheid), penicillamine (gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen), chloorhydraat (een kalmerend middel), suplatast tosilate (een anti-allergisch middel) en paraldehyde (gebruikt om epilepsie te behandelen) (13).

LEZEN  19 Belangrijke oorzaken van vermoeidheid - vermoeidheid en chronische vermoeidheid verklaard

11. Waar moet u op letten als u een slechte adem (halitose) heeft? De meeste oorzaken van halitose kunnen worden gevonden in de mondholte.

Controleer of de tong bedekt is. Kijk goed naar het achterste gedeelte van het bovenoppervlak (dorsum) van de tong.

Controleer de tanden. Zijn ze in goede staat van onderhoud?

Controleer na gebruik of de floszijde vies ruikt.

Controleer het tandvlees. Roodheid of zwelling van het tandvlees kan wijzen op gingivitis.

slechte adem

12. Hoe kan slechte adem (halitose) worden voorkomen of genezen Malodor die ontstaat uit de mond is het gevolg van microbiële rotting van voedselresten, cellen, speeksel en bloed. (14).

Daarom is een goede mondhygiëne de eerste stap om halitosis te voorkomen.

Poetsen minstens twee keer per dag en dagelijks flossen kan helpen om gingivitis en parodontitis te voorkomen en om te keren.

Als halitose ondanks goede mondhygiëne aanhoudt, kan de tong de waarschijnlijke bron van de geur zijn. In dergelijke gevallen kan tongreiniging worden aangegeven.

Een zachte reiniging van het achterste deel van de tong met een tandenborstel of met een plastic tongreiniger kan vaak nuttig zijn.

Bruggen of kunstgebitten moeten het minstens eenmaal per dag grondig reinigen. Tandhouders of mondbeschermers moeten elke keer worden schoongemaakt voordat ze in de mond worden gestopt.

Juiste hydratatie kan een droge mond helpen voorkomen.

Het verminderen van alcohol- en koffie-inname kan nuttig zijn.

Er is een reeks mondspoelingen voorgesteld voor de behandeling van slechte adem. Deze werken door hetzij de bacteriële belasting of de bijbehorende geurstoffen te verminderen (12).

13. Kunnen mondspoelingen helpen om slechte adem (halitose) te voorkomen? Studies suggereren dat mondspoelingen die chloorhexidinegluconaat, cetylpyridinumchloride, chloordioxide en zinkchloride bevatten, effectief kunnen zijn bij het verminderen van slechte adem (13, 14).

LEZEN  Cardiovasculaire risicofactoren en leeftijd Gaat het allemaal om de cholesterol

Patiënten kunnen soms terughoudend zijn om chloorhexidine op lange termijn te gebruiken, omdat het een onaangename smaak heeft en als het te vaak wordt gebruikt en het omkeerbare vlekken op de tanden kan veroorzaken (12).

Triclosan, vaak gebruikt in mondwater en tandpasta, kan ook orale onaangename geurtjes verminderen. Een formulering van triclosan / copolymeer / natriumfluoride lijkt bijzonder nuttig te zijn bij het verminderen van vluchtige zwavelverbindingen, orale bacteriën en orale onaangename geur (15).

De beste tijd om mondwater te gebruiken is waarschijnlijk vóór het slapengaan (2). De bacteriële activiteit die leidt tot slechte adem is het meest significant tijdens de slaap, en als deze vóór de slaap wordt ingenomen, kan de mondspoeling langer in de mond blijven, wat leidt tot een groter effect.

Mondspoeling moet ook een uur of langer na het tandenpoetsen worden gebruikt, omdat reinigingsmiddelen in tandpasta de antibacteriële middelen in mondspoeling kunnen inactiveren (2).

Omdat veel van de slechte adem afkomstig is van de achterkant van de tong, is het belangrijk om te gorgelen bij het gebruik van mondwater.