Dieet of medicijnen om hartziekten te voorkomen.

ongeveer procent

Dieet of medicijnen om hartziekten te voorkomen.

Dieet of medicijnen om hartaandoeningen te voorkomen. Hoe kunt u uw risico op hartaandoeningen verminderen? Zal dieet helpen? Hoe zit het met drugs? Wat zal uw arts zeggen?

Het risico op hartaandoeningen is in verband gebracht met talloze verschillende dingen.

Roken, diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, obesitas, zitten en tv kijken, teveel vet eten, teveel suiker eten, bepaalde vetten niet eten, vlees eten, geen vis eten, teveel dierlijk vet eten, cholesterol eten, verzadigd eten vet, transvetten eten, hoog cholesterolgehalte in het bloed, hoog LDL-cholesterol, ontsteking, familiegeschiedenis van hartaandoeningen ….

Is het echt mogelijk om te voorkomen dat we worden getroffen door deze vreselijke ziekte, de meest voorkomende oorzaak van overlijden en invaliditeit wereldwijd? Moeten we onze levensstijl veranderen? Hoe kunnen we ons dieet verbeteren? Moeten we medicijnen nemen voor preventie?

Het risico op hartaandoeningen neemt toe met de leeftijd. Dus als we oud genoeg worden, zullen we waarschijnlijk vroeg of laat een hartaandoening hebben en er waarschijnlijk aan sterven. Maar dat is niet noodzakelijk een slechte zaak. We moeten allemaal ergens aan sterven. Aan iets anders sterven is op zichzelf geen doel.

Dus misschien zouden we nauwkeuriger zijn als, in plaats van te streven naar preventie, ons doel was om het begin van hartaandoeningen uit te stellen. Het definiëren van ons doel is echter waarschijnlijk minder belangrijk dan het definiëren van de methoden om dit te bereiken.

Een enorm aantal gezonde volwassenen zal de komende tien jaar een hartaandoening hebben. Velen zullen worden behandeld met medicijnen, sommige zullen angioplastiek en stents hebben, en sommige zullen een openhartoperatie ondergaan. Velen zullen sterven aan de ziekte. Een aanzienlijk aantal blijft achter met ernstige handicaps. Velen zullen niet kunnen werken en velen zullen niet genieten van de kwaliteit van leven die ze hadden voordat de ziekte hen trof. Dus ik neem aan dat we het er allemaal over eens zijn dat het uitstellen van het begin van hartaandoeningen een waardevol doelwit is.

Wie zou zich zorgen moeten maken over hartziekten? Waarschijnlijk iedereen. Maar wie zou zich het meest zorgen maken? Wie de komende jaren het meest waarschijnlijk wordt getroffen door hartaandoeningen?

Dit is waar het gaat om de zogenaamde risicofactoren. Als u veel risicofactoren heeft, wordt het risico op een hartaanval of beroerte hoger. De sterkste risicofactoren zijn roken, diabetes, hoge bloeddruk, hoge niveaus van LDL-cholesterol, lage niveaus van HDL-cholesterol, overgewicht of obesitas en familiegeschiedenis van premature coronaire hartziekte. Als u geen risicofactoren heeft, moet u ernaar streven deze koste wat kost te vermijden. Maar als u enkele van deze risicofactoren hebt, wat kunt u dan doen?

LEZEN  Wat is de echte oorzaak van hartaandoeningen Cholesterol of ontsteking

Een bezoek aan Dr. Oxenhaler Laten we aannemen dat je een verantwoordelijke persoon bent (waarschijnlijk trouwens, want je leest mijn blog), en je wilt er alles aan doen om het ontstaan ​​van hartaandoeningen te vertragen.

Misschien heeft je vader een hartaanval gehad in zijn vijftiger jaren. Misschien ben je wat zwaarder geworden en is je cholesterolgehalte misschien iets te hoog. Dus u besluit dat het tijd is om een ​​praatje te maken met uw huisarts, Dr. Oxenhaler, de huisarts. Vorig jaar heeft hij u een medicijn gegeven om uw bloeddruk te verlagen. Deze keer ben je beter voorbereid op je bezoek omdat je mijn blog hebt gelezen.

U zit voor Dr. Oxenhaler in zijn kantoor. Hij is net klaar met het meten van je bloeddruk, en nu kijkt hij naar je bloed op zijn computerscherm. Dit is hoe het gesprek zou kunnen evolueren.

‘Is er een specifieke reden waarom je besloot me te komen bezoeken? Heb je pijn op de borst of ongemak gehad? ‘

‘Nee Dr. Oxenhaler. Ik maakte me gewoon zorgen. Ik heb op internet veel dingen gelezen over hartaandoeningen. Ik vroeg me af wat ik moest doen om een ​​hartaanval te voorkomen. ‘

‘Nou, ik denk dat je je een beetje zorgen moet maken, maar ik ben blij dat je erom geeft. Dat is de eerste stap. Je bloeddruk is goed, dankzij de medicijnen die ik je vorig jaar heb voorgeschreven. Je cholesterol is echter 277 mg / dl (6,9 mmol / L), dat is veel te hoog. ‘

mediterrane dieet

‘Hoe zit het met mijn LDL-cholesterol?’

Dr. Oxenhaler kijkt je aandachtig aan, zijn bril glijdt op zijn neus. Hij haalt diep adem.

‘Ik zie dat je hebt gelezen. Dat is goed. Onderwijs is de sleutel tot een betere gezondheid. Uw LDL-cholesterol is 182 mg / dL (4,7 mmol / L), dat is ook veel te hoog. HDL-C, het goede cholesterol is 40 mg / dL (1,0 mmol / L) wat te laag is. Gezien uw familiegeschiedenis en uw geschiedenis van hoge bloeddruk, is het risico vrij hoog. Door de Framingham-risicocalculator te gebruiken, kan ik zien dat uw risico op een hartaanval in de komende tien jaar ongeveer 17 procent is. ‘

LEZEN  Eenzaamheid, sociaal isolement en slechte gezondheid

Je voelt je een beetje verdoofd alsof het bloed uit je hoofd stroomt. Dr. Oxenhaler merkt je bleekheid op en wordt een beetje meer sympathiek.

‘Wees echter niet bang. Wij kunnen dit regelen. Behandeling is beschikbaar. Door u een cholesterolverlagend medicijn te geven, kunnen we uw risico aanzienlijk verlagen. Uw cholesterol zal dalen en LDL-cholesterol ook. Uw risico op een hartaanval zal veel minder zijn ‘.

‘Maar ik lees dat het effect van statines erg klein is als ze worden gebruikt voor preventie bij mensen die geen hartziekte hebben’.

‘Dat is een verkeerde interpretatie. De risicoreductie in de klinische onderzoeken is ongeveer 30 procent bij risicovolle personen, wat naar mijn mening behoorlijk substantieel is. ‘

‘U hebt het over relatieve reductie dan Dr. Oxenhaler, nietwaar?’

Er is een korte pauze. Je ziet een glimp van verrassing in zijn ogen. Hij kijkt op zijn horloge en dan terug naar jou, een vage glimlach op zijn lippen.

‘Ja, relatieve reductie, dat klopt’, zegt hij.

‘Ik heb gelezen dat statines ook veel bijwerkingen hebben.’

‘Bijwerkingen zijn zeer ongewoon. Een klein aantal mensen heeft spierpijn, maar het is zeldzaam. De meeste mensen hebben geen problemen met cholesterolverlagende medicijnen. ‘

‘Ik lees dat sommige mensen geheugenverlies hebben.’

Hij kijkt verrast.

‘Ik herinner me geen enkele patiënt die klaagde over geheugenverlies door statines.’

Nu kunt u zich niet afvragen of Dr. Oxenhaler statines gebruikt. Je verwerpt de gedachte onmiddellijk. Je moet scherp blijven.

ongeveer procent

‘Ik heb gehoord dat er meer risico is op diabetes als je statines neemt,’ zeg je,

Hij maakt zijn das een beetje los en glimlacht niet meer. Je bent je ervan bewust dat je veel van zijn tijd verbruikt. Er wachten meer patiënten op hem.

“Laat me je gewoon vertellen dat de voordelen van statines definitief opwegen tegen de risico’s”, zegt Dr. Oxenhaler.

LEZEN  Angina Pectoris - Wat is Angina en hoe gaan we ermee om?

Maar je geeft niet op.

“Is er niet iets dat ik alleen kan doen, misschien een dieet wijzigen of meer bewegen?”, Vraagt ​​u.

‘Dieet en lichaamsbeweging zijn prima. Verminder vetten, vooral verzadigd vet en eet niet teveel cholesterol. Dat is nuttig. Maar het vervangt geen statinebehandeling als het gaat om het verminderen van uw risico. ‘

‘Ik hoorde over een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine dat aantoont dat een mediterraan dieet het risico op een hartaanval en beroerte kan verlagen als je risicofactoren hebt zoals ik.’

‘Je hebt inderdaad gelijk, maar het effect is erg klein. Bovendien zijn diëten meestal moeilijk aan te houden. ‘

‘Ik las dat de relatieve risicoreductie van het mediterrane dieet ongeveer 30 procent was in vergelijking met een vetarm dieet. Is dat niet hetzelfde effect als statines in een vergelijkbare populatie? ’Zou een mediterraan dieet een alternatief kunnen zijn voor statines??

Dr. Oxenhaler antwoordt niet meteen. Hij staart naar het computerscherm.

‘Heel goed, waarom probeer je het mediterrane dieet niet voor zes maanden en kom je me dan opnieuw bezoeken? We meten uw cholesterol en beslissen wat te doen. Als het nog steeds hoog is, raad ik absoluut statinebehandeling aan om uw risico te verminderen ‘, zegt hij uiteindelijk, nog steeds naar het computerscherm kijkend.

“Is het niet mogelijk dat het dieet nuttig is, hoewel mijn cholesterol hetzelfde blijft?”

Nu kijkt hij je weer serieuzer aan dan voorheen. Je kunt niet echt zeggen of hij geïrriteerd is of niet.

‘Als we erin slagen uw risico op hartaandoeningen te verlagen, moeten we uw LDL-cholesterol verlagen. Dat is een feit.’

‘Maar ik las zojuist over het Women’s Health Initiative waaruit bleek dat het verminderen van de inname van vet de cholesterol verlaagde, maar het risico op hartaandoeningen niet verminderde’.

Nu staat hij op en biedt zijn hand aan. Hij schudt ongelovig zijn hoofd, maar hij glimlacht weer.

‘Kom alsjeblieft terug om me over zes maanden te zien. Veel succes met het mediterrane dieet. Maar doe rustig aan met de wijn. En in godsnaam geloof niet alles wat je op internet leest …