Fructose Fructose bij metabool syndroom en hartziekten

metabole afwijkingen

Fructose | Fructose bij metabool syndroom en hartziekten

Niet lang geleden vormden overdraagbare ziekten zoals tuberculose een grote bedreiging. Tegenwoordig zijn de belangrijkste bedreigingen niet-overdraagbare ziekten. Fructose kan de nieuwe boosdoener zijn.

“Mark negeert me al. Ik denk dat het komt omdat ik in bed lig en een ‘stilstaand’ object ben, omdat hij een of twee keer thuis toen hij me zag en op weg naar het toilet meteen grote belangstelling toonde. Ik ben absoluut vastbesloten om mezelf te controleren in elke neiging om verdrietig te zijn wanneer ik hem zie vergeten en negeren, want het gaat erom dat hij gelukkig zal zijn waar hij is. Het is een genade dat hij op een leeftijd is dat ‘nu’ alles is. Het duurt slechts een dag of zo om zich volledig aan nieuwe mensen aan te passen. Ik weet dat Bill gelijk heeft als hij zegt dat als ik bij hem terugkom, hij binnen een week zal zijn alsof ik nooit weg ben geweest. ‘

… Ik voel me hoopvol dat Mark me weer herinnert wanneer ik terugkom, want hoewel hij de vorige keer nogal uit de weg was geruimd over het feit dat ik alles behalve een levenloos object was, en me altijd verschrikkelijk kwelde door te huilen voor iemand anders als ik kreeg hem uit zijn kinderwagen of baadde hem, maar binnen een week of zo nadat we terug waren, probeerde hij altijd naar me toe te komen.

Dit zijn de gedachten van een Britse vrouw van 32 die plotseling werd gescheiden van haar man, Bill, en de vijftien maanden oude baby, Mark in 1944, een tijdperk waarin diegenen die besmet waren met tuberculose werden geïsoleerd van de samenleving en in sanatoria werden geplaatst. Uittreksels uit haar dagboek werden in 2004 gepubliceerd in het Journal of the Royal Society of Medicine (1).

Tuberculose – De dief van de jeugd Tuberculose is een oude plaag die de mensheid door de geschiedenis heen heeft gegeseld. Het is in grote epidemieën gestegen en heeft zich vervolgens teruggetrokken, waardoor het zich gedraagt ​​als andere infectieziekten, maar met een tijdsschaal die verschilt van veel andere bekende epidemische cycli.

De ziekte bereikte epidemische proporties in Europa en Noord-Amerika tijdens de 18e en 19e eeuw en verdiende het sobriquet, “Captain Among these Men of Death (2).” De bacteriesoort, Mycobacterium tuberculosis, heeft mogelijk meer personen gedood dan enig ander micro-organisme.

Tuberculose had veel bijnamen die wanhoop en afschuw veroorzaakten; de “grote witte pest”, “de dief van de jeugd” en “de kerkhofhoest”. Therapeutische opties waren beperkt, de steunpilaar van de behandeling was rust en frisse lucht.

In de late 19e en vroege 20e eeuw werden sanatoria ontwikkeld voor de behandeling van patiënten met tuberculose. In 1859 opende Herman Brehmer zijn Heilenstat in het Silezische bergdorp Gobersdorf in Duitsland, waarbij hij de nadruk legde op een rustregime, een rijk dieet en zorgvuldig gecontroleerde oefeningen (3). Deze faciliteit wordt beschouwd als het eerste sanatorium voor de behandeling van tuberculose.

LEZEN  Fructosebeperking - Een effectieve lipideninterventie

Het eerste sanatorium in Noord-Amerika werd geopend door Joseph Gleitsman in Asheville, North Carolina. Gleitsmann, een in Duitsland geboren en getrainde arts, wordt verondersteld Asheville te hebben gekozen vanwege de optimale combinatie van barometrische druk, temperatuur, vochtigheid en zonlicht waarvan hij dacht dat het essentieel was voor het genezen van tuberculose (3).

Hoewel de sanatoria geacht werden behandeling en zorg te bieden, isoleerden ze ook tuberculosepatiënten niet alleen van diegenen die ze zouden kunnen infecteren, maar ook van zaken van de wereld waarin ze leefden. In zijn beroemde roman, The Magic Mountain, schrijft Thomas Mann over Hans Castorp’s symbolisch transport weg van het dagelijkse leven en alledaagse verplichtingen die hij heeft gekend, naar de ijle berglucht en de introspectieve kleine wereld van het sanatorium

metabole afwijkingen

Het is moeilijk om de pijn te begrijpen die gepaard gaat met het wegnemen van je geliefden en geïsoleerd van de rest van de wereld, terwijl je je tegelijkertijd realiseert dat de dood de meest waarschijnlijke uitkomst zou zijn. Gelukkig is tuberculose geen epidemie meer. Hoewel niet volledig uitgeroeid, kan het worden voorkomen en genezen. Overdraagbare ziekten zijn niet langer de meest voorkomende oorzaak van overlijden en invaliditeit over de hele wereld.

De epidemie van vandaag – Het metabool syndroom De epidemie van vandaag is een paard van een andere kleur. De sanatoria zijn gesloten. In plaats daarvan worden we geconfronteerd met een verzameling niet-overdraagbare ziekten die voor een groot deel worden veroorzaakt door de manier waarop we ons leven leiden, wat we eten, of we roken en of we aan de bank zijn gebonden of niet..

Er is overvloedig bewijs dat diabetes type 2, hart- en vaatziekten (CVD), niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), hypertensie (hoge bloeddruk) en sommige vormen van kanker allemaal het gevolg kunnen zijn van biochemische veranderingen in verband met de moderne Westers dieet. Deze metabole veranderingen, gezamenlijk bekend als metabool syndroom, worden gekenmerkt door insulineresistentie, stoornissen van glucosemetabolisme, hypertensie, hoge triglyceriden in het bloed en lage HDL-cholesterolspiegels in het bloed..

Natuurlijk kunnen we gemakkelijk concluderen dat het metabool syndroom een ​​gevolg is van de obesitas-epidemie. Uit recent bewijs blijkt zelfs dat de wereldwijde prevalentie van overgewicht en obesitas gecombineerd de afgelopen drie decennia met 27,5% is gestegen voor volwassenen en 47,1% voor kinderen (4). Interessant is dat deze stijgingen werden waargenomen in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden.

Hoewel het metabool syndroom vaak lijkt te reizen met obesitas, komt het ook voor bij mensen met een normaal gewicht. Bovendien hebben veel zwaarlijvige personen niet de metabole afwijkingen die het metabool syndroom kenmerken. Daarom moet worden aangenomen dat het niet alleen om lichaamsgewicht en calorieën gaat. Maar als gewichtstoename zelf niet de boosdoener is, wat dan wel?

LEZEN  Waarom en hoe triglyceriden verlagen bij mensen met een risico op hartziekten

Voor veel experts ligt het antwoord voor de hand (5). Het is toegevoegde suiker (6), fructose, de stille ‘zoete moordenaar’.

De Silent ‘Sweet Killer’Fructose wordt massaal gebruikt door de voedingsindustrie vanwege zijn zeer zoete smaak en gebrek aan remming van verzadiging in vergelijking met andere soorten suiker (7).

Fructose is een monosacharide die van nature in fruit voorkomt. Het wordt meestal geconsumeerd als sucrose (tafelsuiker), een disaccharide dat bestaat uit gelijke delen fructose en glucose, of als een component van maïsstroop met een hoog fructosegehalte (HFCS). Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is 60% van de gebruikte HFCS 55% fructose en is de rest meestal 42% fructose (8).

De laatste decennia is de consumptie van fructose in de VS enorm toegenomen. Het is het hoogst onder adolescenten (12-18 jaar). De grootste bron van fructose is met suiker gezoete dranken (30%) gevolgd door granen (22%) en fruit of vruchtensap (19%) (9)

Er zijn sterke aanwijzingen uit zowel experimentele als dierstudies die suggereren dat een hoge consumptie van fructose kan leiden tot insulineresistentie, hoge bloeddruk, lipidenafwijkingen en NAFLD.

De metabole effecten van fructose verschillen sterk van die van glucose. Fructose wordt bijna uitsluitend in de lever gemetaboliseerd, terwijl glucose door de meeste cellen van het lichaam kan worden gemetaboliseerd.

metabool syndroom

Het binnendringen van fructose in cellen is niet afhankelijk van insuline en bevordert geen insulinesecretie, in tegenstelling tot glucose. Fructose bevordert een toename van triglyceriden in het bloed (10). Verhoogde triglyceriden veroorzaakt door overmatige inname van fructose kan een voorloper zijn van insulineresistentie (11).

Fructose-gezoete drankconsumptiegewoonten worden geassocieerd met een centrale vetverdeling en viscerale obesitas (12). Visceraal vetweefsel lijkt veel schadelijker voor de gezondheid dan andere soorten vetweefsel. Zwaarlijvige personen met overmatige viscerale obesitas hebben een hoger risico op diabetes, lipidenaandoeningen en CVD dan personen met minder accumulatie van visceraal vet (13).

Dit kan echter allemaal indirect bewijs zijn. De vraag is of fructose een oorzakelijke rol speelt in de biochemische afwijkingen geassocieerd met obesitas en metabool syndroom? Verbetert het beperken van de inname van fructose deze metabole afwijkingen? Zal het verminderen van fructose het risico op niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes, CVD, NAFLD en kanker verminderen?

Interessant is dat deze belangrijke vragen onlangs zijn behandeld in een zeer belangrijke paper gepubliceerd door Robert Lustig en collega’s van de Universiteit van Californië (14).

Lustig en collega’s bestudeerden 43 zwaarlijvige kinderen (leeftijd 8-19) met metabole afwijkingen typisch voor het metabool syndroom. Allen waren hoge consumenten van toegevoegde suiker in hun dieet (bijv. Frisdranken, vruchtensappen, gebak, ontbijtgranen, saladedressings, enz.).

LEZEN  12 stappen om hoge bloeddruk te diagnosticeren - Hypertensie begrijpen

De kinderen kregen dezelfde calorieën en procent van elke macronutriënt als hun thuisdieet; maar binnen de koolhydraatfractie werd de toegevoegde suiker verwijderd en vervangen door zetmeel. Zo werden gebakjes uitgenomen en bagels erin gedaan; yoghurt werd eruit gehaald, gebakken aardappelchips werden erin gedaan; kip teriyaki werd eruit gehaald, kalkoen hotdogs werden erin gedaan. Geheel fruit was toegestaan. De consumptie van suikers ging van 28% naar 10% calorieën.

Om de metabole effecten van voedingssuiker te scheiden van de calorieën en de effecten op gewichtstoename, was het belangrijk om het gewicht constant te houden. Als de kinderen aan het afvallen waren, kregen ze te horen dat ze meer moesten eten. Het doel was om gedurende tien dagen studie stabiel te blijven. Op de laatste dag kwamen de kinderen terug naar het ziekenhuis om hun experimenteel dieet met weinig toegevoegde suikers te testen.

The Bottom Line Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doden niet-overdraagbare ziekten jaarlijks 38 miljoen mensen (15). Zestien miljoen van die sterfgevallen kunnen als voorbarig worden beschouwd omdat ze vóór de leeftijd van 70 jaar voorkomen. CVD is verantwoordelijk voor de meeste van deze sterfgevallen, gevolgd door kankers, aandoeningen aan de luchtwegen en diabetes. Volgens de WHO verhogen tabaksgebruik, fysieke inactiviteit, het schadelijke gebruik van alcohol en ongezonde diëten allemaal het risico op voortijdige sterfte door niet-overdraagbare ziekten.

Een vorig jaar gepubliceerd wereldwijd onderzoek suggereert dat suikerhoudende frisdranken elk jaar 184.000 volwassenen doden (16). De studie toont aan dat 133.000 sterfgevallen door diabetes, 45.000 sterfgevallen door HVZ en 6.450 sterfgevallen door kanker werden veroorzaakt door koolzuurhoudende dranken, fruitdranken, energiedranken en gezoete ijsthee in het jaar 2010.

Inmiddels zou het duidelijk moeten zijn dat met suiker gezoete dranken een enkele, aanpasbare component van onze voeding zijn die van invloed kan zijn op vermijdbare sterfte en invaliditeit bij volwassenen in landen met hoge, midden- en lage inkomens, wat wijst op een dringende behoefte aan een sterke wereldwijde preventieprogramma’s.

Het succes bij het voorkomen en behandelen van overdraagbare ziekten zoals tuberculose kan worden beschouwd als de grootste prestatie in de geschiedenis van de geneeskunde. Het heeft ons echter met nog een enorm probleem van een heel andere aard achtergelaten. Deze keer hebben we niet te maken met een meedogenloos micro-organisme, maar met een omgeving van onze eigen creatie, een cultuur die erin slaagt om een ​​ongezonde levensstijl en junkfood aan te moedigen.

Onze doelstellingen bepalen is de eerste stap. Het wordt tijd dat we ons realiseren dat toegevoegde suiker, in het bijzonder fructose, de stille ‘zoete moordenaar’ is, de witte plaag van de 21ste eeuw, de dief van vandaag.