Gezwollen voeten en gezwollen enkels – beenoedeem verklaard

tijdens vliegreizen

Gezwollen voeten en gezwollen enkels – beenoedeem verklaard

Beenoedeem met gezwollen voeten en enkels komt veel voor. Hier worden onderliggende oorzaken, zoals veneuze insufficiëntie, beoordeeld en behandelingsopties besproken.

Algemene behandeling van veneuze insufficiëntie Verschillende algemene maatregelen zijn nuttig om de symptomen te verminderen en het welzijn te verbeteren bij mensen met chronische veneuze insufficiëntie. Onder deze zijn:

  • Vermijd langdurig staan ​​of zitten
  • Tijdens lange periodes van zitten of staan, kan het helpen om de benen, voeten en enkel periodiek te buigen en te strekken.
  • Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, is handig
  • Gewichtsverlies is gunstig voor mensen met overgewicht of obesitas.
  • Til de benen waar mogelijk op
  • Draag compressiekousen
  • Een goede huidhygiëne wordt aanbevolen

Veneuze insufficiëntie wordt vaak geassocieerd met een bruinachtige pigmentatie van de huid. Compressiekousen kunnen worden gekocht bij de meeste apotheken en medische winkels en zijn er in verschillende stijlen, waaronder stijlen onder de knie, boven de knie en panty’s. Ze komen ook in verschillende compressies variërend van 8 tot 10 mm Hg, tot 40 tot 50 mm Hg. Kniekousen zijn in de meeste gevallen voldoende.

De kousen oefenen de grootste hoeveelheid druk uit op de enkels en de druk neemt geleidelijk af op het been. Dit helpt om bloed terug door de aderen te pompen.

Niet-chirurgische behandeling Er zijn verschillende niet-chirurgische therapieën beschikbaar voor chronische veneuze insufficiëntie.

Sclerotherapie omvat de injectie van een speciale oplossing rechtstreeks in spataderen of kleine spataderen waardoor ze instorten en verdwijnen. Sclerotherapie kan pijn en ongemak verminderen en wordt vaak ook om cosmetische redenen uitgevoerd.

Endoveneuze thermische ablatie maakt gebruik van laser of hoogfrequente radiogolven om warmte te creëren om de aangetaste ader te sluiten. Er is minimale bloeding en blauwe plekken in vergelijking met chirurgische technieken.

Chirurgische behandelingen Chirurgische techniekopties omvatten aderligatie en strippen, microincisie / flebectomie en bypass-chirurgie.

Aderligatie is bedoeld om de aangetaste aderen operatief af te binden. Strippen is het operatief verwijderen van grotere aderen door twee kleine incisies en is meestal een meer uitgebreide procedure dan ligatie. Ligatie en strippen worden vaak samen in dezelfde patiënt uitgevoerd.

Microincisie / flebectomie verwijdert de aangetaste aderen door een kleine incisie of naaldpunctie.

Aderbypass omvat het gebruik van een gezonde ader die ergens anders in het lichaam is getransplanteerd om bloed naar de getroffen ader te leiden. Het is meestal gereserveerd voor ernstigere gevallen die het bovenste deel van het been aantasten.

LEZEN  Wat is de echte oorzaak van hartaandoeningen Cholesterol of ontsteking

Diepe veneuze trombose (DVT) Een bloedstolsel in de diepe aderen van het been, diepe veneuze trombose (DVT) genoemd, kan beenoedeem veroorzaken. Het oedeem is meestal beperkt tot de voeten of enkels en treft meestal slechts één kant, terwijl de meeste andere oorzaken van beenoedeem beide benen betreffen.

DVT kan ook pijn in de benen veroorzaken. Pijnlijke zwelling van één been, enkel of voeten moet het vermoeden van DVT opwekken.

DVT kan een ernstige aandoening zijn omdat bloedstolsels kunnen losbreken, zich door de bloedbaan kunnen verplaatsen en in de longen kunnen nestelen, een aandoening die longembolie wordt genoemd.

Er zijn verschillende risicofactoren voor DVT. Onder hen zijn erfelijke aandoeningen van bloedstolling, langdurige bedrust, letsel of chirurgie, zwangerschap, anticonceptiepillen, roken en sommige vormen van kanker.

Lang zitten, zoals tijdens lange vluchten, kan ook het risico op DVT vergroten omdat de beenspieren niet samentrekken. De beenspieren spelen een belangrijke rol bij het pompen van het bloed door de aderen. De meest effectieve preventieve maatregel is om de beenspieren samen te trekken, zittend of waar mogelijk door te lopen.

DVT wordt meestal behandeld met bloedverdunners (antitrombotische medicijnen).

Lymfoedeem Lymfoedeem verwijst naar zwelling van de armen of benen als gevolg van obstructie van de stroom in het lymfestelsel (8). Het systeem bestaat uit lymfeklieren en een netwerk van lymfevaten die een heldere vloeistof dragen die lymfe wordt genoemd. Het lymfestelsel verbindt rechtstreeks met de bloedcirculatie. De lymfevaten lopen leeg in de lymfekanalen, die uitlopen in een van de twee subclavia-aders.

Lymfatische filariasis is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van lymfoedeem Chirurgische verwijdering van lymfeklieren kan zwelling van een ledemaat veroorzaken. Dit komt het meest voor na de behandeling van borstkanker, die vaak axillaire lymfeklierdissectie omvat. Dit kan zwelling van de arm veroorzaken. Inguinale lymfeklierdissectie bij patiënten met melanoom kan lymfoedeem van één of beide benen veroorzaken.

LEZEN  15 vragen en antwoorden over dementie en cognitieve stoornissen

Bestraling bij kanker kan ook lymfoedeem veroorzaken.

Lymfoedeem kan gepaard gaan met ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Wereldwijd is lymfatische filariasis de meest voorkomende oorzaak van lymfoedeem, een infectie met de filariale wormen. Deze parasieten worden op de mens overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug en ontwikkelen zich tot volwassen wormen in de lymfevaten, die ernstige schade en lymfoedeem veroorzaken. Elephantiasis, een pijnlijke zwelling van de benen en geslachtsorganen, is een klassiek teken van filariasis in een laat stadium. De infectie kan meestal worden behandeld met medicijnen.

Door geneesmiddelen veroorzaakt oedeem Sommige geneesmiddelen kunnen oedeem veroorzaken door de uitscheiding van natrium via de nieren te verminderen. Natriumretentie verhoogt vochtretentie.

Geneesmiddelen die de bloedvaten verwijden of uitbreiden, kunnen soms oedeem veroorzaken. Dergelijke medicijnen werden in het verleden vaak gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, maar worden tegenwoordig zelden gebruikt. Voorbeelden zijn diazoxide, minoxidil en nifedipine.

Calciumkanaalblokkers van de dihydropyridinegroep worden vaak gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen (9). Voorbeelden zijn amlodipine, felodipine, isradipine en lercanidipine. Deze medicijnen veroorzaken vaak beenoedeem als gevolg van lekkage van vloeistof uit de haarvaten naar de interstitiële ruimte.

tijdens vliegreizen

Beenoedeem kan voorkomen bij 4-6 procent van de patiënten met diabetes die worden behandeld met thiazolidinedione-geneesmiddelen zoals pioglitazon en rosiglitazon.

Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) kunnen de oedeemvorming verhogen bij patiënten met onderliggende aandoeningen zoals hartfalen of cirrose (10).

Oestrogenen zoals die worden gebruikt in orale anticonceptiva kunnen soms natriumretentie bevorderen en oedeem veroorzaken.

De combinatie van inactiviteit en zitten met de benen op de grond tijdens vliegreizen kan ertoe leiden dat bloed zich in de aderen verzamelt, waardoor gezwollen voeten en benen ontstaan. Een onhandige positie van de benen wanneer u zit, kan de situatie verergeren. Gezwollen voeten en gezwollen enkels tijdens vliegreizen Het is heel gebruikelijk om gezwollen voeten en gezwollen benen te ervaren tijdens vliegreizen. De combinatie van inactiviteit en met de benen op de grond zitten kan ervoor zorgen dat bloed zich in de aderen verzamelt. De inactiviteit van de beenspier draagt ​​verder bij aan het probleem omdat het samentrekken van deze spieren helpt om bloed naar voren te persen.

LEZEN  Dieetvetten en hart-en vaatziekten - Blootstelling van de schurk

Om de zwelling van de voeten en benen tijdens een vlucht te verminderen, kan het nuttig zijn om de enkels en knieën te verlengen wanneer u zit en een korte wandeling te maken waar mogelijk. Het wordt aanbevolen om alcohol en sedativa te vermijden. Veel water drinken kan helpen om uitdroging te voorkomen, maar koolzuurhoudende dranken moeten worden vermeden omdat ze darmklachten kunnen veroorzaken.

Gegeneraliseerd oedeem Gegeneraliseerd oedeem beïnvloedt de meeste organen in het lichaam. De meest voorkomende oorzaken zijn hartfalen, levercirrose, nierziekte, premenstrueel oedeem en zwangerschap.

Massaal en gegeneraliseerd oedeem veroorzaakt door overmatige vochtophoping wordt anasarca genoemd.

Intermitterend oedeem is een veel voorkomend premenstrueel symptoom.

Het Take-Home MessageLeg-oedeem is een veel voorkomende reden waarom mensen medische hulp zoeken.

Chronische veneuze insufficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van beenoedeem in westerse landen.

Andere oorzaken van beenoedeem zoals hartfalen, nieraandoeningen en schildklieraandoeningen moeten worden uitgesloten.

Sommige medicijnen kunnen oedeem veroorzaken.

Beenoedeem komt veel voor tijdens vliegreizen.

Acute zwelling van één been kan wijzen op diepe veneuze trombose (DVT).

De behandeling van oedeem is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Het verminderen van de hoeveelheid natrium in het dieet kan nuttig zijn, evenals algemene maatregelen zoals langdurig staan ​​of zitten, regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsverlies als er overgewicht of obesitas aanwezig is. Goede huidhygiëne wordt aanbevolen

Behandeling met diuretica kan helpen om overtollig vocht te verwijderen. Deze medicijnen verhogen de uitscheiding van natrium en water via de nieren. Diuretische behandeling speelt een sleutelrol bij de behandeling van hartfalen waarbij oedeem als gevolg van het vasthouden van natrium en water vaak een prominent symptoom is.

Het is handig om compressiekousen te gebruiken en de benen waar mogelijk omhoog te brengen. De kousen oefenen de grootste hoeveelheid druk uit op de enkels en de druk neemt geleidelijk af naar beneden op het been. Dit helpt om bloed terug door de aderen te pompen.