Wat is de echte oorzaak van hartaandoeningen Cholesterol of ontsteking

verzadigde vetten

Wat is de echte oorzaak van hartziekten? | Cholesterol of ontsteking

Wat is de echte oorzaak van hartziekten? Dr. Dwight Lundell suggereert dat het een ontsteking is, geen cholesterol. Heeft hij geldige argumenten?

Al tientallen jaren proberen wetenschappers de relatie tussen hartaandoeningen, cholesterol en ontstekingen te begrijpen. Recent bewijs suggereert inderdaad dat ontsteking een belangrijke bijdrage kan leveren aan hart- en vaatziekten. De zogenaamde inflammatoire hypothese moet echter nog worden bewezen. Er zijn verschillende lopende proeven om het te testen. Totdat we de resultaten hebben, kan niemand beweren de antwoorden te kennen.

Hoe kan Dr. Lundell de oorzaak van atherosclerose met zijn eigen ogen in de operatiekamer zien door naar de binnenkant van de bloedvaten van de patiënt te kijken? Hoe zit het met alle andere chirurgen die hetzelfde standpunt hebben ingenomen? Waarom hadden ze niet dezelfde visie?

Hoe zit het met alle wetenschappers in de laboratoria over de hele wereld die proberen het atherosclerotische proces, de rol van cholesterol, cholesterolkristallen, apolipoproteïnen, lipoproteïnedeeltjes, oxidatie, cytokines, macrofagen en ontsteking te definiëren en te definiëren. Waarom hebben ze niet hetzelfde gezien als Dr. Lundell door naar de binnenkant van de ader te kijken?

Tegen de mainstream in gaan is niet eenvoudig en je hebt veel moed nodig om het te doen. Mensen die buiten de kaders durven denken, hebben vaak een belangrijke bijdrage aan de geneeskunde geleverd.

Als u echter de reguliere geneeskunde en de huidige overtuigingen van de wetenschappelijke gemeenschap gaat uitdagen, moet u dit professioneel doen. Je moet er zeker van zijn dat je op een stevige ondergrond staat. U moet concrete argumenten hebben. Anders klinken je woorden hol en waardeloos. Helaas klinkt Dr. Lundell als een valse profeet.

Dus, waarom voel ik dat Dr. Lundell meer als een valse profeet klinkt dan als een wetenschapper? Laten we zijn argumenten eens nader bekijken.

LEZEN  Sugar In, Sugar Out Moderne behandeling van diabetes type 2

Dr. Lundell raakt in zijn artikel enkele belangrijke onderwerpen aan. En soms is hij waarschijnlijk precies goed. Het is bijvoorbeeld heel waarschijnlijk dat cholesterolverlagende medicijnen teveel worden gebruikt bij primaire preventie. Het is ook mogelijk dat te veel eten van ongezonde, verwerkte koolhydraten heeft bijgedragen aan de obesitas-epidemie. Misschien is onze nadruk op cholesterol en verzadigde vetten te sterk geweest, en misschien zijn verzadigde vetten niet de vijand.

verzadigde vetten

Hij begint zijn artikel door de lezer ervan te overtuigen dat hij betrouwbaar is. Zijn geloofwaardigheid is belangrijk als we zijn ideeën over de werkelijke oorzaak van hartaandoeningen moeten geloven. De redenen waarom we moeten geloven wat hij zegt zijn tweeledig. Ten eerste is hij een hartchirurg met meer dan 25 jaar ervaring. Ten tweede is hij een eerlijk persoon omdat hij toegeeft dat hij in het verleden ongelijk had. Dus mensen kunnen denken: “Godzijdank. Eindelijk een eerlijke dokter. Iemand die zich durft uit te spreken ”. Maar het onthullen van je eerlijkheid is niet altijd eerlijk. Maar ik denk dat het betekent dat als hij fout blijkt te zijn, hij de eerste zal zijn die het toegeeft.

Dr. Lundell verklaart: “De ontdekking een paar jaar geleden dat ontsteking in de vaatwand de echte oorzaak van hartaandoeningen is, leidt langzaam tot een paradigmaverschuiving in de manier waarop hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen worden behandeld.”

Hoewel ik denk dat hij zichzelf ver vooruit is, raakt hij eigenlijk een belangrijke kwestie aan. Recent onderzoek geeft aan dat ontsteking een belangrijke rol kan spelen bij atherosclerose en hart- en vaatziekten in het algemeen.

Er is enorm veel onderzoek gaande om het verband tussen ontstekingen, cholesterol en hartaandoeningen te begrijpen. Hoewel ontsteking een belangrijk onderdeel van atherosclerose lijkt te zijn, is echter nog niet bewezen dat het een oorzakelijke factor is. We weten nog steeds niet of de prognose zal worden verbeterd door ontsteking te remmen of te voorkomen.

LEZEN  Van vetarm, koolhydraten tot insulineresistentie, vette lever en hartziekten

Dr. Lundell stelt dat 25% van de bevolking cholesterolverlagende medicijnen (statines) gebruikt. Ik ken geen enkel land waar het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen zo hoog is. In de Verenigde Staten ligt het aantal mensen dat deze medicijnen gebruikt tussen de 15 en 30 miljoen. Hoewel dit een zeer hoog aantal is, is het niet hoger dan 10% van de bevolking. Ik vraag me af waar Dr. Lundell zijn statistieken vandaan haalt. Er is inderdaad gesuggereerd dat bij personen van 45 jaar en ouder in de VS ongeveer 25% statines gebruikt. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat dit een hoog aantal is.

Dr. Lundell schrijft dat zonder ontsteking cholesterol helemaal niet schadelijk is. Deze keer is hij misschien precies goed. In feite kan cholesterol een belangrijke rol spelen bij het induceren van ontstekingsreacties in de arteriële wand.

Dus zonder cholesterol zou er waarschijnlijk geen ontsteking en geen atherosclerose zijn. Daarom is het heel waarschijnlijk dat cholesterol en ontsteking beide een belangrijke rol spelen bij hart- en vaatziekten.

Hij schrijft: “Het is een ontsteking die ervoor zorgt dat cholesterol wordt gevangen.” Hier onderstreept Dr. Lundell zeker het belang van cholesterol. Maar elders in het artikel schrijft hij: “Omdat we nu weten dat cholesterol niet de oorzaak is van hartziekten …”.

oorzaak hartziekten

De inconsistenties in zijn enigszins eigenzinnige argumenten zijn behoorlijk verbluffend. Misschien had hij moeten schrijven: “Omdat we nu weten dat cholesterol niet de enige oorzaak is van hartziekten …”

In feite is ontsteking erg ingewikkeld. Wetenschappers doen al jaren ambitieus en complex onderzoek om de mechanismen achter ontsteking en atherosclerose te begrijpen. De laatste tijd hebben we belangrijke informatie verzameld over cytokines en andere ontstekingsmediatoren. Deze mechanismen zijn niet eenvoudig.

LEZEN  Dieet of medicijnen om hartziekten te voorkomen.

Dr. Lundell zegt: “De verwonding en ontsteking in onze bloedvaten worden veroorzaakt door het vetarme dieet dat al jaren wordt aanbevolen door de reguliere geneeskunde.”

Dit is een enorme verklaring. Waar is het wetenschappelijke bewijs achter deze serieuze conclusie?

Dr. Lundell beweert dat er een gebrek is aan bewijs dat verzadigde vetten hartaandoeningen bevorderen en daar zou hij gelijk in kunnen hebben. Er zijn echter studies beschikbaar die aantonen dat enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten een gezondere voedselkeuze kunnen zijn dan verzadigde vetten.

Zijn verklaring dat meervoudig onverzadigde vetzuren waarschijnlijk ontstekingen veroorzaken, is mijns inziens een vereenvoudiging. Dit onderwerp is een kwestie van debat. Zowel omega-3 als omega-6 meervoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk voor de gezondheid.

Tot slot ben ik geneigd om het eens te zijn met Dr. Lundell wanneer hij aanbeveelt het voedsel te kiezen dat je grootmoeder heeft geserveerd en om gefabriceerd voedsel te vermijden. Vers, onbewerkt voedsel is meestal een betere keuze.

Het artikel van Dr. Lundell heeft enorme aandacht gekregen, en het heeft de aandacht van de nieuwsmedia getrokken. Het raakt enkele belangrijke kwesties met betrekking tot hart- en vaatziekten in het algemeen.

Voor mij lijkt het artikel helaas te zijn geschreven door een predikant of een politicus die een bericht moet verkopen, ongeacht de kosten. Het artikel mist de professionele benadering van een wetenschapper die de beschikbare wetenschappelijke gegevens zorgvuldig onderzoekt voordat hij conclusies trekt.

Ik kan het niet helpen, maar vraag me af wat zijn motieven zijn.